Netherlands
nl

U hoort op uw best met stereogeluid

Of u nu al een cochleair implantaat hebt, of dat u voor het eerst cochleaire implantaten overweegt, cochleaire implantaten (bilaterale implantatie) bieden een bijzondere hoorervaring.1

Twee cochleaire implantaten zorgen voor:2,3

  •  beter horen in rumoerige omgevingen, zodat u gemakkelijker hoort in drukkere omgevingen;
  • beter lokaliseren van geluid, waardoor u gemakkelijker de richting van een spreker, een claxon, alarm, enz. kunt bepalen;
  • meer luistergemak, waardoor het minder vermoeiend is om een gesprek te volgen;
  • hogere geluidskwaliteit, waardoor de drager bijvoorbeeld van het volle geluidsspectrum van muziek kan genieten;
  • geen 'uitval' bij een lege batterij of beschadigde spraakprocessor

Het dagboek van Becky over bilateraal horen

“Nadat ik overgestapt was op bilateraal horen, kon ik ineens plaatsen waar geluid vandaan kwam. Ik ben nu niet meer bang om op straat te lopen, omdat ik auto's achter me kan horen aankomen. In rumoerige omgevingen en bij groepsbijeenkomsten kan ik alles volgen, en muziek klinkt gewoon beter.”

Becky Hague, kreeg een implantaat toen ze 51 was, bilateraal implantaat op 52-jarige leeftijd

 

 

Twee oren horen meer dan één

Natuurlijk horen wordt binauraal horen genoemd; 'bi' betekent twee en 'auraal' betreft de oren. Twee oren zijn nodig om het volledige geluidsspectrum op te vangen en door te sturen naar de hersenen, waar het signaal onmiddellijk wordt verwerkt. Hierdoor kan de luisteraar snel en adequaat reageren. Bilaterale implantatie brengt het geluid van twee oren samen, zodat u beter hoort dan met slechts één implantaat.

Bilaterale voordelen in elke levensfase

Het vermogen taalvaardigheid te ontwikkelen is op jonge leeftijd het sterkst. Niettemin kunnen volwassenen die jarenlang hebben vertrouwd op één implantaat nog steeds de vele voordelen ondervinden van bilaterale implantatie.

Meer horen met een tweede implantaat

Als u één 'goed oor' hebt met uw eerste cochleaire implantaat, overweeg dan eens de extra voordelen die een tweede implantaat kan bieden. Twee cochleaire implantaten geven u een voller geluid met meer diepte, en u hoort zachte geluiden beter.2,3

Volwassenen met twee cochleaire implantaten kunnen

  • beter horen in lawaaierige omgevingen zoals winkels en recepties;
  • de bronnen van geluiden gemakkelijker lokaliseren. U kunt de locatie van een geluid beter bepalen en benaderen, zoals het 'hallo' van een vriend of een auto. U krijgt meer zelfvertrouwen in sociale situaties en u krijgt meer gemoedsrust;
  • luisteren met minder inspanning. Minder luisterinspanning betekent dat u zich kunt concentreren op het genieten van vrienden en familie;
  • overal zitten en op uw best horen. U hoeft zich niet druk te maken over het vinden van de juiste plaats om uw geïmplanteerde oor het dichtst bij de geluidsbron te krijgen.

 


Onderzoek toont de bilaterale voordelen aan

Klinisch onderzoek wijst uit dat met twee cochleaire implantaten het gehoorvermogen van u of uw kind geweldig verbeterd kan worden, zodat u spraak beter kunt verstaan in rumoerige omgevingen zoals vergaderingen, levendige schoolklassen en drukke restaurants.1


Horen in moeilijke luistersituaties

Twee cochleaire implantaten helpen om te communiceren met vrienden en zakenrelaties in drukke restaurants of chique feesten. Volwassenen met twee cochleaire implantaten kunnen beter horen in ruis dan diegenen die er maar één hebben.

Percentage volwassenen dat betere resultaten behaalt met twee implantaten in vergelijking met één implantaat, voor drie luistertests bij ruis van verschillende moeilijkheidsgraden.1


Spraakverstaanbaarheid verbeteren

Volwassenen met cochleaire implantaten kunnen met twee implantaten spraak beter verstaan dan met slechts één - zelfs in rustige situaties. Van etentjes tot ouderavonden: volwassenen met een bilateraal implantaat herkennen meer gesproken woorden.

Gemiddelde woordscores in stilte, 3, 6 en 8 maanden na implantatie bij 15 volwassenen bij wie allebei de oren tegelijkertijd werden geïmplanteerd. Spraak wordt beter verstaan met twee implantaten, en dit vermogen neemt bovendien toe met ervaring.1


Geluid beter en makkelijker lokaliseren

Van de sirenes van een ambulance tot autoclaxons, twee cochleaire implantaten helpen om preciezer te bepalen waar geluid vandaan komt, net als hun leeftijdgenoten die normaal horend zijn.

Lokalisatienauwkeurigheid links vs. rechts bij één rechter implantaat, één linker implantaat en beide implantaten samen. De lokalisatie wordt aanzienlijk verbeterd bij het gebruik van twee implantaten.1


Veelgestelde vragen over bilaterale implantatie

AB heeft een lijst opgesteld met veelvoorkomende vragen. Als u echter een vraag hebt die hier niet beantwoord is, neem dan contact op met een audiologisch centrum of een CI-centrum.

1. Zijn de richtlijnen voor het in aanmerking komen anders voor ontvangers van een bilateraal cochleair implantaat ?

Dit hangt van een aantal factoren af. Neem hiervoor contact op met uw audiologisch centrum .

2. Kunnen de hersenen de twee geluiden combineren, ook als het al lang geleden is dat ik mijn eerste implantaat kreeg ?

Er is geen reden om te wachten met het besluit om een bilateraal implantaat te nemen. Bij kinderen geldt: hoe eerder ze geluid kunnen opvangen, des te beter het eindresultaat. Voor oudere kinderen, tieners en volwassenen is de ervaring met het tweede implantaat de sleutel tot de beste gehoorervaring.3 Veel mensen die voor het eerst in aanraking komen met bilateraal horen hebben er onmiddellijk voordeel van, en het wordt met de tijd nog beter, inclusief duidelijkere spraak, luistergemak, een natuurlijkere geluidskwaliteit en een nieuwe waardering van muziek.

3. Wat is het voordeel van bilaterale implantatie?

Ik kan goed horen en de testresultaten zijn bevredigiend met het eerste implantaat.

'Normaal' testen in een kliniek en goed horen in de echte wereld zijn verschillende dingen. Een implantaat in één oor kan het horen met twee oren niet vervangen. Vergeet niet dat het horen met twee oren veel voordelen oplevert: minder stress en vermoeidheid bij het lokaliseren van geluid, duidelijker horen in ruis, en een vollere ervaring bij het luisteren naar muziek.

4. Ik heb nog steeds restgehoor in mijn niet geïmplanteerde oor. Is het niet beter een hoortoestel in dit oor te hebben dan nog een cochleair implantaat?

Restgehoor wil niet zeggen dat het gehoor bruikbaar is, met of zonder hoortoestel. De beste manier om er achter te komen of een oor baat heeft bij een cochleair implantaat, is dit door een audioloog vast te laten stellen. Wilt u weten of u in wellicht aanmerking komt voor bilaterale cochleaire implantaten, neem dan contact op met uw audiologisch centrum.

5. Verloopt de implantatie sneller dan bij mijn eerste implantaat?

De manier waarop de implantatie verloopt, is voor iedereen anders. Net als de technologie kunnen implantatiemethoden veranderen en verbeteren. Wij adviseren iedereen die een cochleaire implantatie overweegt, de procedure en de verwachtingen eerst te bespreken met het implantatieteam en de audioloog.

6. Hoe wordt mijn tweede implantaat betaald?

Een bilaterale implantatie wordt niet standaard vergoed. In Nederland kan dat verschillen per zorgverzekeraar, in België wordt dat door het RIZIV bepaald.

 


Bedankt dat u contact met ons hebt opgenomen om u te helpen bij uw hooroplossingen. U kunt erop rekenen dat onze gemeenschap van audiologen en cochleair implantaat-gebruikers u kan helpen om te horen en gehoord te worden. Een vertegenwoordiger van Advanced Bionics neemt binnenkort contact met u op!

Indien uw vraag onmiddellijke aandacht vereist of als u aanvullende vragen hebt, neem dan contact met ons op via info.benelux@AdvancedBionics.com.

 

 

 

 

Wij zijn er om u te helpen

De Bionic Ear Association (BEA) omvat professionals en een toegewijd team aan vrijwilligers die u en/of uw dierbaren kunnen voorzien  van informatie, educatie en ondersteuning tijdens het kiezen, krijgen en leven met cochleaire implantaten.


AB hecht veel waarde aan uw privacy. We verkopen of dragen uw persoonsgegevens nooit over aan andere bedrijven voor marketingdoeleinden.


Referentie

1.

Koch DB, Soli SD, Downing M, and Osberger MJ. 2009. Simultaneous Bilateral Cochlear Implantation: Prospective Study in Adults. Cochlear Implants International (February 26), Cochlear Implants International, n/a. doi: 10.1002/cii.413

2.

Zeitler D, et al. 2008. Speech Perception Benefits of Sequential Bilateral Cochlear Implantation in Children and Adults: A Retrospective Analysis. Otology & Neurotology. 29 (3): 314–325.

3.

Dunn, C, et al. 2008. Comparison of Speech Recognition and Localization Performance in Bilateral and Unilateral Cochlear Implant Users Matched on Duration of Deafness at Age of Implantation. Ear and Hearing. 29 (3): 352–359

4.

Balkany T, Hodges A, Telischi F, et al. 2008. William House Cochlear Implant Study Group: Position Statement on Bilateral Cochlear Implantation. Otology & Neurotology. 29: 107–108.

Contact met Advanced Bionics


AB neemt uw privay serieus. Wij zullen uw persoonlijke gegevens nooit verkopen of overdragen aan andere bedrijven voor marketingdoeleinden.

Customer Service

Telefoonnummer: +31 (0) 88 600 88 80

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren.

Gerelateerde Downloads