De eerste kennismaking met de wereld van geluid

De dag van de eerste instelling is van cruciale betekenis voor uw kind. Deze dag, die meestal vier tot zes weken na het implanteren wordt gepland, staat in het teken van hoop, spanning en uiteenlopende verwachtingen.

Omdat niet alle kinderen even oud zijn, ze verschillende hoorervaringen hebben en zich in verschillende stadia van hun taalontwikkeling bevinden, kan de manier waarop ze op geluid reageren sterk uiteenlopen. De nieuwe geluiden kunnen eng, verwarrend of juist opwindend zijn voor een kleuter of peuter. Door oefening kunnen de luister- en taalvaardigheden van uw kind in de loop van de tijd verbeteren.

Carson groeit op met stereo geluid

“Elke dag is een gedenkwaardige dag. Meteen vanaf het moment van activatie was Carson erg enthousiast over zijn cochleaire implantaten. Hij haalt ze nooit van zijn oren en geniet duidelijk van het stereo geluid. Hij is gek op muziek en wil graag leren lezen.”

Cindy Roller, moeder van Carson, die met twaalf maanden een bilateraal implantaat kreeg

Wat u mag verwachten op de 'grote dag' van uw kind

De reis naar het horen houdt ongetwijfeld tal van aangename verrassingen in voor uw kind. De eerste activatie wordt vier tot twee weken na operatie gepland. Het kan een eeuwigheid lijken voordat het zo ver is, maar in de tussentijd kan uw kind herstellen en kan uw gezin zich voorbereiden op de nieuwe start.

Elk kind is uniek en reageert anders op wat het hoort. De eerste activatie is alleen bedoeld om een comfortabel volume voor uw kind te bepalen, zodat zijn eerste gehoorprogramma of 'geluidskaart' kan worden ingesteld.

Wat uw kind echt hoort als het cochleaire implantaat wordt ingeschakeld, hangt af van vele factoren. Het gehoorpotentieel van uw kind wordt bepaald door:

  • De leeftijd waarop het gehoorverlies begon
  • De duur van het gehoorverlies
  • De leeftijd bij implantatie
  • De gezondheid van het binnenoor
  • Andere medische omstandigheden die invloed op het gehoor kunnen hebben

Na verloop van tijd en met oefening hoort uw kind steeds meer details in het geluid waardoor het wordt omgeven.

Bereid uw kind en de processor voor

Sommige centra bieden voorafgaand aan de activatie materiaal aan.

Als u van uw audioloog leesmateriaal en dvd's krijgt over de spraakprocessor van uw kind, kan het prettig zijn dat u deze informatie voorafgaand aan de eerste activatie doorneemt.

Als u eenmaal weet hoe u de processor van uw kind moet bedienen, kunt u uw kind optimaal helpen om zo goed mogelijk te horen.

De route naar een beter gehoor

De audioloog gebruikt speciale software om een reeks programma's samen te stellen die speciaal zijn afgestemd op de spraakprocessor van uw kind.

Tijdens deze procedure moet uw kind zijn eerste luisterervaringen opdoen. Sommige kinderen kunnen de audioloog vertellen wat ze horen, hoe hard het geluid klinkt en welke toonhoogte het heeft. Maar ook als uw kind niet duidelijk kan maken wat het hoort, is dat geen probleem. Uw audioloog is speciaal opgeleid om de manier waarop uw kind op geluid reageert te interpreteren.

Bovendien beschikt uw audioloog met de software van AB over een hulpmiddel om de reacties van de gehoorzenuw op geluid te meten, zodat de juiste niveaus voor het luisterprogramma ook kunnen worden ingesteld als uw kind zelf geen feedback geeft.

Hoe zou het kunnen klinken?

Zeer jonge kinderen zijn mogelijk nog niet voldoende toegerust om geluid te 'begrijpen', waardoor ze aanvankelijk misschien niet eens weten wat ze horen. Ze kunnen schrikken van het geluid of het juist totaal negeren. Wat de reactie ook is, het feit dat ze überhaupt kunnen horen, is reden voor blijdschap.

Hoe het gehoor verbetert

Terwijl uw kind de reis naar het horen aflegt, moet u rekening houden met drie factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van het gehoor:

  • Tijd
  • Programmering
  • Luisterervaringen

Jonge kinderen die nog geen luister- of spreekvaardigheden hebben aangeleerd, moeten veel inhalen. Taalvaardigheid ontwikkelen kost tijd, net als het zich bewust worden en interpreteren van geluid. Een kind van twee jaar dat sinds de geboorte doof is geweest, moet nog leren hoe het geluid aan woorden en woorden aan betekenissen moet koppelen. Dit proces verloopt niet in hetzelfde tempo bij alle kinderen die een cochleair implantaat hebben gekregen.

 

Hoe goed zal mijn kind kunnen horen?

Terwijl uw kind zich instelt op zijn nieuwe cochleaire implantaat, zal het geluiden anders waarnemen gedurende de eerste dagen, weken en maanden. Dit is een natuurlijk proces dat samenvalt met veranderingen in het auditieve systeem, waarbij de zenuwen en hersenen van het kind (opnieuw) vertrouwd raken met geluidsprikkels.

Het kost tijd en oefening voordat er sprake is van een optimaal gehoor met cochleaire implantaten. We wijzen u er met nadruk op dat dit een proces is, niet een specifiek moment. Net zoals mensen met een goed gehoor hebben moeten leren luisteren, heeft ook uw kind oefening nodig. U kunt samen met uw audioloog en logopedist een revalidatieplan opstellen.


Hoe ouders kunnen helpen

Breng het favoriete speelgoed van uw kind mee als u naar de activatieafspraak komt. Het aanpassen van de processor en het uitvoeren van de eerste programmering kan een half uur tot een uur duren. Als uw kind wordt afgeleid met speelgoed, zal het beter meewerken en kan de audioloog zich bovendien beter concentreren op het instellen en programmeren. Het is ook belangrijk om uw waarnemingen van de reacties van uw kind te delen met de audioloog. Deze informatie kan goed van pas komen tijdens de programmeersessie.


Wie moeten er aanwezig zijn bij de activatieafspraak?

Hoewel u vrij bent in het kiezen van mensen die meekomen naar de eerste programmeerafspraak, is het raadzaam om een gezinslid of een vriend(in) mee te nemen. Uw audioloog heeft hierin ook inspraak en kan vragen om bepaalde personen mee te brengen.

Soms willen ouders meer familie (zoals grootouders) of vrienden deelgenoot maken van het moment waarop hun kind zijn eerste geluid hoort. Tijdens de programmeerprocedure kan het echter zijn dat uw kind erg onder de indruk of angstig is. Als er te veel personen aanwezig zijn op de eerste afspraak, kan een jong kind worden afgeleid.


Instellen van het systeem

De audioloog sluit het programmeersysteem aan op de processor van uw kind en plaatst de zendspoel op het implantaat. Vaak begint een sessie met het testen via de software om te controleren of alles 'werkt', de gehoorzenuw van uw kind inbegrepen. Neural Response Imaging (NRI) is een methode waarmee informatie wordt verzameld over de gehoorzenuw van uw kind en waarmee wordt bepaald bij welke inputniveaus sprake is van een reactie op geluid. Tijdens deze test reageert uw kind al of niet op geluid en kan het gewoon spelen terwijl de test wordt uitgevoerd.

Programma’s

De Naída CI spraakprocessor en de Neptune spraakprocessor kunnen elk vijf luisterprogramma's opslaan. Tijdens uw eerste afspraak begint uw audioloog met een programma of geeft u enkele programma's die u kunt testen voor de volgende afspraak. Uw audioloog vertelt u waarvoor elk programma dient en hoe u de programma's kunt gebruiken en vergelijken. U dient het programma of de programma's te evalueren volgens instructie en uw spraakprocessor gedurende de meeste uren dat u wakker bent, te dragen. Het is belangrijk om goed bij te houden hoe programma's klinken; noteer tevens successen en problemen bij het horen van bepaalde geluiden of in bepaalde omgevingen.


Het volumeniveau instellen

De audioloog zal het volume langzaam opvoeren en de reactie van uw kind analyseren. De eerste geluiden kunnen tot uiteenlopende reacties leiden, zoals huilen, lachen, opkijken of verbijstering. Misschien volgt er zelfs helemaal geen reactie. Omdat het kan zijn dat geluid nog geen betekenis heeft voor uw kind, vertoont het aanvankelijk misschien geen duidelijke reactie. In dat geval kunnen audiologen terugvallen op hun kennis en ervaring en kunnen ze gedrag herkennen dat anders misschien niet zou worden opgemerkt. Via deze belangrijke stappen kan ervoor worden gezorgd dat uw kind optimaal hoort op dit deel van de reis naar het horen.


Toonhoogte versus volume

Als uw kind oud genoeg is, wordt het misschien gevraagd om het volume van twee geluiden te vergelijken zodat uw audioloog het volume kan instellen voor verschillende toonhoogten. Dit kan worden herhaald met verschillende geluiden. Uw audioloog kan uw kind leren onthouden dat het volume te maken heeft met de luidheid van geluid terwijl de toonhoogte verband houdt met de hoogte van de toon. Een geluid met een lagere toonhoogte bijvoorbeeld klinkt dieper, zoals een bassdrum of een mannenstem. Een geluid dat een hogere toonhoogte heeft, klinkt eerder als een fluitje of een vrouwenstem. Uw kind zal er de voorkeur aan geven dat de volumeniveaus hetzelfde zijn, ook als de toonhoogte anders is. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar deze activiteit wordt na verloop van tijd gemakkelijker.


De eerste afstelling van de processor bij Sophie had geweldig resultaat

 

 

“Een paar dagen nadat voor de eerste keer de processor voor Sophie was afgesteld, was mijn man aan het werk in de garage. Ik zat met Sophie een boek te lezen in de woonkamer toen ze plotseling opsprong, me aankeek en gebaarde: ‘papa…hamer’. Toen rende ze naar de garage, waar mijn man meestal hamers gebruikt.”

Carrie Dluhy, moeder van Sophie, die met veertien maanden een implantaat en op tweejarige leeftijd een bilateraal implantaat kreeg

 

 

 

 

Wat u moet weten voordat u vertrekt

Voordat u met uw kind de praktijk van de audioloog verlaat, is het belangrijk dat u weet hoe u de processor van het cochleair implantaat inschakelt en bedient. U kunt de snelstartgids en de gebruiksaanwijzing als naslagwerken gebruiken nadat u wat ervaring met het systeem hebt opgedaan. Geluiden kunnen plezierig of onplezierig zijn voor uw kind gedurende de periode nadat het cochleaire implantaat is ingebracht. Het is echter belangrijk om de spraakprocessor zo veel mogelijk ingeschakeld te laten als uw kind wakker is. Elk moment is belangrijk tijdens de luister- en taalontwikkeling van uw kind.

De volgende stappen op de reis van uw kind

De audioloog van uw kind zal u helpen bij het plannen van de volgende programmeersessies waarin de processor verder wordt afgesteldt. Meestal zijn er meerdere sessies nodig in de eerste maanden na de operatie. Aan de hand van uw observaties van de reacties van uw kind kan de audioloog aanpassingen maken, de vorderingen van uw kind beoordelen en het gehoor van uw kind optimaliseren.

Indien u nog vagen heeft, neem dan contact met ons op of met een specialist.

 

 

Bedankt dat u contact met ons hebt opgenomen om u te helpen bij uw hooroplossingen. U kunt erop rekenen dat onze gemeenschap van audiologen en cochleair implantaat-gebruikers u kan helpen om te horen en gehoord te worden. Een vertegenwoordiger van Advanced Bionics neemt binnenkort contact met u op!

Indien uw vraag onmiddellijke aandacht vereist of als u aanvullende vragen hebt, neem dan contact met ons op via info.benelux@AdvancedBionics.com.

 

 

 

 

Wij zijn er om u te helpen

Ons toegewijde Advanced Bionics team staat klaar om u te kunnen voorzien van informatie en ondersteuning tijdens het kiezen, krijgen en leven met cochleaire implantaten.

 


AB hecht veel waarde aan uw privacy. We verkopen of dragen uw persoonsgegevens nooit over aan andere bedrijven voor marketingdoeleinden.

Praat met AB CI-dragers over cochleaire implantaten
Praat met AB CI-dragers over cochleaire implantaten

De reis naar horen van uw kind

Gerelateerde downloads